Γλυκό του κουταλιού κυδώνι κοφτό :-)

  • Sharebar

Τα κατάφερα ;-) Σήμερα έφτιαξα γλυκό του κουταλιού κυδώνι! Αχ, βαχ! Μέχρι να τα καθαρίσω πέρασε ώρα πολλή… Άξιζε όμως τον κόπο, γιατί έγινε πεντανόστιμο! Η συνταγή μου λέει:

  • 2 κιλά κυδώνι κομμένες λεπτές ροδέλες. Χρειάζεστε να αγοράσετε περίπου 3 κιλά!
  • 4 φλιτζάνες του τσαγιού νερό
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια χυμό από λεμόνι
  • 3 κουταλιές γλυκόζη (για να μη ζαχαριάσει!)
  • 3 βανίλιες για το άρωμα
  • Πολύ υπομονή ;-)

Έχουμε και λέμε: Τα κυδώνια τα αγόρασα από τη λαϊκή! Τα πήρα 1,50 ευρώ το κιλό, ενώ στο σούπερ μάρκετ το βρήκα 2,20 ευρώ! Τα κυδώνια πρέπει να έχουν ποτιστεί με πολύ νερό, για να είναι αφράτα! Τα δικά μου ήταν Νάουσας… Οπότε καταλαβαίνετε :-) Τα καθάρισα με το εργαλείο που καθαρίζουμε τα καρότα και τις πατάτες! Μ” αυτό κατάφερα η φλούδα να είναι αρκετά λεπτή, έτσι όπως πρέπει δηλαδή για να μην πεταχτεί πολύ κυδώνι ;-)

Με το που καθάριζα ένα, το έριχνα σε μια λεκάνη με νερό. Το κυδώνι μαυρίζει πολύ εύκολα, άρα δεν πρέπει να το αφήνουμε για ώρα έξω από το νερό! Περιττό να σας πω ότι η κουζίνα μου μοσχοβόλησε! Η μυρωδιά του μοιάζει πολύ με το ξινόμηλο!

Στη συνέχεια έκοψα σε φέτες τα κυδώνια και λίγο λίγο το χώρισα με λεπτές ροδέλες (κοφτό). Φυσικά έριχνα τις ροδέλες σε νερό!

Μετά τη διαδικασία του κοψίματος, τα ζύγισα και τα άδειασα στην κατσαρόλα! Έβαλα και το νερό, και το άφησα να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις άρχισε να κοχλάζει το νερό, και το κυδώνι πήρε ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα, έριξα τη ζάχαρη, δυνάμωσα τη φωτιά και το άφησα στο έλεός του ;-) Μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα γλυκά του κουταλιού δεν τα ανακατεύουμε! Μόνο ένα μικρό ανακάτεμα λίγο μετά που θα βάζουμε τη ζάχαρη, για να ξεκολλήσει από τον πάτο της κατσαρόλας. Ίσα ίσα έναν κύκλο με την κουτάλα! Κατά τη διάρκεια του ψησίματος χρειάστηκε να βγάλω τους αφρούς (βγάζει πολύ λιγότερους από το γλυκό σταφύλι).

Μόλις έβρασε και το σιροπάκι του άρχισε να δένει (ελάχιστα), έβαλα τις βανίλιες, το λεμόνι και τη γλυκόζη! Το άφησα για ένα λεπτάκι ακόμα και το κατέβασα! Έβαλα την καθιερωμένη πετσέτα από πάνω, και μετά από καμία ώρα που κρύωσε έβαλα στο κλασικό πιατάκι του γλυκού για να το δοκιμάσω!

Σας διαβεβαιώ ότι είναι λαχταριστό :-) Μακάρι να μπορούσα να το μοιραστώ μαζί σας! Αλήθεια εσείς έχετε φτιάξει ποτέ γλυκό κυδώνι; Εάν ναι, γράψτε μου παρακάτω την εμπειρία σας! Τα σχόλιά σας θα είναι πολύτιμες συμβουλές :-)))

12 σχόλια στο Γλυκό του κουταλιού κυδώνι κοφτό :-)

  1. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ……!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Σ” ευχαριστώ πολύ Εμμανουέλα! Και φαίνεται και είναι ;-) Μακάρι να μπορούσα να σου σερβίρω λιγάκι!!!

    • Καλημέρα Εύα! Χαλάλι δεν λες τίποτα ;-) Πεντανόστιμο! Σ” ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

      Ελπίζω να σε «ξαναδώ» :-)

      Φιλάκια!!!!

  2. για να μην σου μαυρίζει το κυδώνι στο νερό μέχρι να τα καθαρίσεις όλα ρίξε μέσα στο νερό χυμό λεμονιού, πάντος είμαι σίγουρη ότι το κάνεις πετυχημένο αφού το φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο……. καλή σου μέρα!!!!!!!!

  3. ΕΚΑΝΑ ΓΛΥΚΟ ΚΥΔΩΝΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΛΑ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΒΑΝΙΛΙΑ.ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟ ΑΡΑΙΟ.ΓΙΑΤΙ..ΕΒΑΛΑ ΠΑΡΑΛΑΓΗ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΦΑΛΟ.ΑΚΟΠΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>